fredag 15 mars 2013

Tiden går fort...

... när man har roligt!

Det är redan fredag eftermiddag och ännu en jobbvecka (för oss som jobbar kontorstider) har snart passerat. Fredagsmyset är nära och helgen om hörnet.

Idag vill vi gärna bjuda på ett par goda GI tips som kan passa bra till fredagsmyset :) istället för chips med transfetter ;)


* Dessertostar och Ewalies goda knäckebröd

Fikonmarmelad

12 st torkade fikon
vatten
½ citron
Så här gör du:
Lägg fikonen i en bunke. Täck dem med vatten, låt ligga i minst 2 timmar eller över natten. Mixa fikonen med mixer, pressa i citron, mixa igen. Klart – kan det bli enklare och nyttigare utan en massa tillsatser. Fungerar lika bra att göra med torkade aprikoser om du vill ha aprikosmarmelad.



* Zucchinirullar med morotsröra

Zucchinirullar med morotsröra

1 zucchini
2 morötter
½ dl osaltade cashewnötter
1 bit ingefära
några puffar kanel
1 nypa salt

Så här gör du:
Skär bort ändarna på zucchinin. Dra 10 st remsor med osthyvel eller ”mandolin”. Skala morötterna och ingefäran, riv ned dem i matberedaren. Mixa med nötter och kryddor. Lägg zucchiniremsorna på en skärbreda och bred morotsröra på varje remsa. Rulla ihop dem. Dekorera med rivna morötter.
 
Chevrekräm 4 personer

250 g chevreost
1-2 msk olivolja
1-2 tsk flytande honung
Så här gör du:
Mixa chevreosten och olivoljan. Droppa lite flytande honung över innan servering. Toppa gärna med valnöt


Fler tips

Pamensanchips

5 dl riven parmensanost
chilipulver
pinjenötter


Så här gör du:
Lägga bakplåtspapper på en plåt. Gör små högar av den rivna parmesanosten och platta till högen, strö över chilipulver och pinjenötter på varje ostplatta. Grädda i ugn 200 grader i 8-10 minuter eller tills osten smält. Låt svalna och stelna innan du tar av chipsen från plåten.
 
Mingel snacks
De är trevligt att mingla runt och samtidigt äta olika små mumsbitar. Ett bra sätt att servera förrätten på tycker jag. Man hinner prata runt med gästerna och samtidigt stilla eventuellt akut hunger.
Heta – söta chilinötter

5 dl blandade osaltade nötter
2 msk honung
3 tsk sambal oelek
3 msk vatten
flinsalt
knäckformar
Så här gör du:
Rosta nötterna i en torr stekpanna några minuter. Häll på vatten, sambal oelek och honung. Rör om tills vätskan dunstat. Lägg upp nötterna i knäckformar, strö över lite flinsalt. Låt svalna.
VARNING! Kan vara beroende framkallande.

 
Trevlig helg från oss på Ewalie!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar