onsdag 4 januari 2012

Hälsopåståenden är förbjudet!

Enligt Livsmedeslverket får det inte förekomma hälsopåståenden på produkter som säljs i butik.
Tittar man på Becel pro-aktiv står det klart och tydligt. Sänker aktivt kolesterolvärdet.
Är inte det ett hälsopåstående om något? Svårt att misstolka skulle jag säga. Ändå säljs produkten i varenda matbutik landet runt. Att produkten dessutom är det margarin som säljs på marknaden med störst obalans mellan omega-3 och omega-6, vilket är direkt hälsofarlig, speciellt för personer med högt kolesterol och hjärt- och kärlproblem är det ingen på Livsmedelsverket som kommenterat överhuvudtaget. Visst den innehåller växtextroler som kan sänka kolesterolet men en obalans mellan omega-3 och omega-6 kommer öka det onda kolesterolet. Däremot har man i studier kunna se att människor med högt kolesterol har kunnat sluta med sin kolesterol sänkande medicin efter att de ätit mat med lågt GI.
Livsmedelsverket anser att står det GI på produkten får den inte säljas i butik på grund av att GI är ett hälsopåstående enligt dem. Var i bokstäverna GI ligger hälsopåståendet? GI är en måttenhet ett index. GI står för glykemiskt index, vilket är en måttenhet på hur snabbt blodsockret höjs efter att man ätit någonting som innehåller kolhydrater. Jag blir målös. Vad skall man säga?

1 kommentar:

  1. Livsmedelsverket är rent ut sagt dumma i hela huvet. Ursäkta franskan! Men jag blir verkligen frustrerad på det där så kallade verket. Man undrar vems ärenden de går egentligen?

    SvaraRadera