tisdag 15 november 2011

Glutenfria energibars

ca 20 st
Perfekta mellanmålet eller när du är på språng och behöver något i farten
100 g valnötter
100 g mandel
150 g torkade osvavlade aprikoser
50 g torkade fikon
1 msk flytande honung
1 msk råsocker
3 dl ren havregryn
1 dl linfrö
1 dl koksflingor
1 dl naturell yoghurt
2 äggvitor
100 g 70% choklad

Så här gör du:
Lägg de torkade aprikoseran och fikonen i blöt i minst två timmar. Mixa nötter, mixa sedan aprikoser och fikon för sig. Blanda ihop nötter och frukt till en jämn smet. Rör ned havregryn, linfrö, råsocker, honung, yoghurt och äggvitor i nötblandningen. Tryck ut smeten i en liten smord form gärna bröad med sesamfrö. Grädd i ugn 225 grader i 15 minuter. Bryt chokladen i bitar och lägg dem över den värma kakan. När de smälter brer du ut chokladen med en smörkniv. Skär kakan i cirka 20 bitar innan chokladen stelnat. Låt kakorna kallna. Slå in dem i smörpapper. Håller ca två veckor i kylskåp. Går också bra att frysa.

2 kommentarer: