torsdag 24 november 2011

Rotfrukter vs sallad

Handen på hjärtat. Är sallad, tomat och gurka godare grönsaker en regnig höstdag eller kall vinterdag än rotfrukter? Jag hör ofta folk säga att det är så tråkigt med rotfrukter. Jag kan inte låta bli att undra, hur tänker du nu? Tycker du verkligen att en kall grönsallad är roligare och godare den här tiden på året? När de transporterats hit långväga ifrån. Många gånger från andra sidan jordklotet och då fått mogna under resans gång. Det finns verken smak eller näringsämnen kvar i dessa långväga grönsaker till skillnad om de fått mogna på sin växplats. Våra svenska rotfrukter har haft hela sommaren på sig att mogna till språngfyllda vitamin och antioxidant bärare. Många äter slentrianmässigt sallad och tomat året om utan att reflektera. De säljs ju i butiken?!
Du kan tyvärr inte bjuda på alla frukter och grönsaker året runt om du skall tänka klimatsmart, näringsriktigt och årstidsrelaterat. Men du kan lära dig att tänka lite annorlunda.
Du kan till exempel strimla det gröna av en purjolöken och strö över maten istället för gräslök eller persilja. Eller du kan riva en morot eller rödbeta för att färg- och smaksätta vintermaten med istället för tomat. Du kan koka, rosta, grilla, steka, woka och ugnsbaka rotfrukter tillskillnad mot sallad som du äter rakt upp och ned. Låt dig inspireras av alla lustiga rotfrukts knölar i grönsaksdisken. Det är bara fantasin som begränsar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar