tisdag 21 juni 2011

Svenskar tidigt känsliga mot gluten

Forskningsstudien Teddy pågår i sex regioner i fyra länder och ska inte avslutas förrän år 2025, då 8700 barn ska ingå. Studien gäller barn med de uppsättningar av genen HLA som innebär en förhöjd risk att få diabetes eller glutenintolerans.
Barn med riskfaktorerna följs från födseln till de fyller 15 år. Barnen testas regelbundet genom blodprov för att se om de visar tecken på att insjukna i någon av sjukdomarna.
Läs hela artikeln http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenskar-tidigt-kansliga-mot-gluten_6259910.svd
Äntligen börjar man titta på kopplingen diabetes och glutenintolerans. Det är ju inte klokt att Ewalie är den enda livsmedelsproducent på marknaden som har lågt GI på sina glutenprodukter. Vilket är ännu ett bevis på livsmedelsproducenternas okunskap när det gäller att se till helheten av en produkt med hänsyn till näringslära och kunskapen om hur kroppen påverkas av det vi stoppar i oss. Vinsten på produkten är viktigare än innehållet, så ser det tyvärr ut för de flesta livsmedelsproducenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar