torsdag 15 mars 2012

Nyckelhålsmat, nej tack!

"Svenskarna sviker nyckelhålsmaten" vilket innebär att vi konsumenter köper allt mindre matvaror som den statliga matmyndigheten Livsmedelsverket har valt att sätta sitt godkännande märke på - det gröna nyckelhålet. Märkningen syftar till att lyfta fram matvaror som innehåller mer fibrer och mindre fett, socker och salt än motsvarande produkter. Jätte bra kan tycks men de glömde ta hänsyn till om produkten är äkta och utan tillsatser. Det tyckte de inte var så viktigt.
Den statliga expertisen rekommenderar exempelvis att vi köper:
• En skinkprodukt som gjorts på sammanpressade skinkbitar plus mald skinka, ”rökts” med ett aromämne, försetts med fem e-nummer – inklusive e452, som ska binda det vatten som blandats ned i skinksmeten – och dessutom fått en dos av såväl vanligt socker som druvsocker.

• Tunna skivor av rökt kalkon med lika många e-nummer som skinkan och därtill smakförstärkaren jästextrakt som ska kompensera för den låga kötthalten (79 procent) och det myckna vattnet, som turligt nog för tillverkaren inte behöver preciseras närmare.

•Lätt & Lagom Omega 3 med vatten som huvudingrediens, smörsmak från aromämne och sammanlagt sju tillsatser.

•Ett fullkornsbröd med sirap, socker och fyra e-nummer.

•En hälsoyoghurt med lika mycket socker som jordgubbe och ett aromämne för att få till bärsmaken.
Inte undra på att man känner sig lurad. Det är ju näst intill omöjligt att hitta äkta varor utan tillsatser. För vem är rekommendationerna till för kan man undra?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar