måndag 10 december 2012

GI Julgodis

Ischoklad
200g mörk choklad
100g kokosfett

Smält kokosfett i en kastrull på svag värme och tillsätt hackad mörk choklad. Smaksätt chokladen med tex hackade rostade nötter, goiji bär, aprikoser, kokosflarn, chili.


Chokladbräck
100 g mörk choklad
en klick smör (chokladen blir lättare att skära i bitar om du tillsätter smör)

Här är det bara att använda fantasin! Du kan tex blanda i rostade nötter, torkade skurna aprikoser.

Låt stelna och skär eller bryt i bitar.

Tryffel

Jättegott och lyxigt med tryffel. Passar både till kaffet, glöggen och champagnen.
1 1⁄2 dl vispgrädde
250 g hackad mörk choklad
Smaksätt med tex chili, flingsalt, kanel,
Kardemumma, nötter etc
Till dekoration:
Kakaopulver att rulla tryffeln 
eller hackade nötter eller rostade sesamfrön 

Koka upp grädden, häll den varma grädden över chokladen och rör tills den smält över vattenbad.
Kyl och låt mogna några timmar eller gärna över natten. Använd ett kuljärn, eller rulla med händerna, små fina runda tryfflar.
Låt stå kallt i kylen ca 30 minuter. Rulla tryfflarna i kakopulver. Förvara i kylskåp eller frys.

Chokladbollar                                                       
1 dl skalade solroskärnor
1 dl skalade pumpakärnor
1 msk linfrön
1 dl quinoaflingor
½ dl kokosflingor
2 msk skalade sesamfrön
4 hackade torkade fikon
4 hackade torkade aprikoser
2 msk rårörsocker
4 msk kakao
2 msk kokt, kallt kaffe
50 g kokosfett

Att rulla i:
1 dl kokosflingor
Mixa solroskärnor, linfrön och pumpakärnor. Blanda med quinoaflingor, ½ dl kokosflingor och sesamfrön. Tillsätt fikon, aprikoser, rårörsocker, kakao och kaffe, mixa ihop snabbt och tillsätt kokosfettet.
Rulla bollar av smeten och rulla bollarna i kokosflingor. Lägg dem på ett fat och ställ svalt till servering.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar