måndag 10 maj 2010

Äntligen tar SLV tag i svenskens kostvanor

Senast SLV, Livsmedelsverket tittade på vuxna svenskars kostvanor var 1998, vilket är från det året som våra kostråd i Sverige gäller. Det är ju inte klokt att det inte hänt någonting med de förlegade kostråden trots all senare forskning som skett. Det kommer ta tid innan de nya kostråden kommer att lanseras. Först kommer en rikstäckande kartläggning av den svenska befolkningens matvanor startas. Totalt 5 000 personer får registrera allt de äter och dricker under fyra dagar. Tusen personer får också lämna blodprov.
Livsmedelsverkets matvaneundersökning - Riksmaten 2010 - ska pågå i ett år.
Resultaten skall sedan sammanställas och analyseras. Resultaten från matvaneundersökningen används för att beräkna hur mycket man får i sig av näringsämnen, men också av bekämpningsmedelsrester, miljöföroreningar och mögelgifter för att kunna bedöma olika hälsorisker.
För första gången samlar Livsmedelsverket, i samarbete med Naturvårdsverket, även in blod- och urinprov från en del av deltagarna.
Deltagarna kommer att rapportera sina svar via internet. Under fyra dagar får de skriva ner allt de äter och dricker. När de har registrerat alla sina uppgifter via en webbsida får de bland annat veta hur mycket kalorier, protein, fett, kolhydrater, järn och kostfibrer de fått i sig.
Undersökningen genomförs av Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Livsmedelsverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar