tisdag 18 maj 2010

Detox - vårstäda

Det är inte bara garderoben som behöver vårstädas så här års. Även kroppen kan behövas dammas av både på in- och utsidan.
På insidan kallas det detox, vilket betyder utrensning, rening. Jag tycker att en detox skall man göra natruligt, inga preparat utan med grönsaker, frukter och örter som har en utrensande effekt och som är fulla med antioxidanter som renar, skyddar och bygger upp.

Börja morgonen med ett stort glasvatten med pressad citron och 1 tsk riven ingefära. Citron stimulerar njurarna och förebygger att du känner dig uppblåst. Före varje måltid drick ett glas vatten med en halv pressad citron.

Ät sedan lunch, middag och två mellanmål med nötter, chevre, fetaost, halloumi och obegränsat med frukt och grönsaker, speciellt av dem som har en utdrivande effekt som fänkål, purjolök, selleri, broccoli och sparris. Bra utdrivande örter är ingefära, basilika, rosmarin och timjan. Glöm inte att dricka mycket vatten 1 ½-2 liter per dag och grönt te.

Örter som verkar utdrivande kan vara klokt att krydda maten med, eller drick te som innehåller dessa örter alternativt blanda i när du gör fruktjuice eller en smoothie.

Fänkål: Stimulerar matsmältningen
Björk och Älgört: Driver ut överskotts vätska och ökar utdrivning av gifter i kroppen.
Tamarind och Plommon: Magrenare som stimulerar matsmältningen. Driver ut slaggprodukter.
Blåstäng: Har en renade effekt
Kronärtskocka och Maskros: Stimulerar gallproduktionen, matsmältningen och är utdrivande.
Grönt te: Innehåller antioxidanter som verkar mot fria radikaler som påverkar cellernas åldrande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar