måndag 31 maj 2010

Dags att vakna ur fettfobien

Nu har det kommit ytterligare en studie som visar på att det inte är det mättade fettet i första hand som är orsaken till fetma och hjärtinfarkter utan kolhydrater med högt GI.
I över 30 år har läkare, dietister, myndigheter samt Livsmedelsverket givit oss kostråden att dra ned på det mättade fettet till förmån för kolhydrater oavsett kvalitet, för att minska fetman, hjärt- och kärlsjukdomar.
En stor dansk studie visar att om man byter ut mättat fett mot dåliga kolhydrater, som till exempel vitt mjöl och socker med högt GI så för varje 5-procentig överflyttning av energiintaget från mättat fett till snabba kolhydrater ökar risken för insjuknande i hjärtinfarkt med 33 procent, rapporterade forskarna i senaste numret av American journal of clinical nutrition.

I studien som kallas Diet, cancer and health study ingår 53 644 medelålders män och kvinnor som rekryterades mellan 1993 och 1997 och sedan har följts upp i snitt tolv år.
Studien är den hittills största som utformats på ett modernt sätt som ger möjlighet att analysera hur hälsan påverkas av fett och kolhydrater av olika kvalitet.
Min egen analys är att skulle studien startat senare på 2000-talet skulle resultaten se ännu sämre ut då vi utökat vårt intag av kolhydrater med högt GI under hela 90-talet och även 2000-talet.
Det är dags att vakna ur fettfobien och ta till oss de nya kostråden en gång för alla om vi skall leva och överleva ett gott liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar