tisdag 6 september 2011

Fettskrämd?

I senare forskning kopplas hjärt-och kärlsjukdomar till metabola syndromet och ett överintag av fleromättade omega-6 -fettsyror och inte till ett högt intag av mättat fett.
Lättmargariner innehåller 15 gånger mer omega-6 -fettsyror än omega-3-fettsyror. Becel 16 gånger mer. Båda dessa fettsyror är essentiella fettsyror, vilket innebär att de är livsnödvändiga. Vi kan bara få i oss dessa fettsyror via kosten. Rekommendrat intag mellan omega-3 och omega-6 är 1:2. Trots obalansen mellan fettsyrorna fortsätter Livsmedelsverket rekommendera oss att äta lättmargariner. Ny forskning visar att den dominerande omega-6-fettsyran är linolsyra, som är lättoxiderad i LDL (det onda kolesterolet) vilket är förklaringen till varför det är viktigt att minska överintaget med kost innehållande omega-6. Omega-3-fettsyror hjälper bland annat till att hämma inflamationer i kroppen och öka HDL (det goda kolesterolet). Därav den viktiga balansen mellan omega-3 och omega-6.
Att det är viktigt med balansen står även på Livsmedelsverkets hemsida.
- Står det på vår hemsida? Är balansen verkligen så viktig, säger Åsa Brusgård Konde.
Har Livsmedelsverket blivit fettskrämd? De gamla kostrekommendationerna att mättat fett är spöket och orsaken till folks ohälsa lever kvar som en förbannelse över verket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar