torsdag 23 april 2009

Värld i tillväxt

Vi lever i en värld där fokus är tillväxt på bekostnad av att vi själva växer, speciellt runt midjan. Vi lockas till butikserbjudanden som köp två portioner och betala för en. En barnpizza har blivit lika stor som en vuxen pizza i storlek och vuxen pizzan har blivit lika stor som ett flygande tefat. En kanelbulle har som två kanelbullar var när jag växte upp. Det handlar om massproduktion till lägsta möjliga kostnad. Transfetter, socker och smakförstärkare piffar upp den processade maten så att vi skall tro att det är t ex skinka, kyckling, vanlijglass, hemlagade köttbullar med lingonsylt vi äter
Här hjälper jag dig reda ut matvalen som gör skillnad på din vikt- och din hälsa.
1. Läs innehållsförteckningen och välj den vara som har kortast innehållsförteckning.
2. Undvik hel-och halv fabrikat
3. Undvik tillsatser som maltodextrin, jästextrakt, E62-E625, smakförstärkare som krävs när varan har så dålig smak och kryddor inte räcker till för att varan skall bli aptitlig. Dessa tre tillsatser innehåller MSG, ett nervgift som kan ge huvudvärk, svettningar, halsbränna, yrsel och kan påverka din vikt negativt.
4. Undvik light produkter och varor där man tar bort den naturliga produkten och ersätter den med t ex socker, vetemjöl, stärkelse, sylt, potatisflingor, etc alltså kolhydrater med högt GI.
5. Välj i första hand ekologiska och kravmärkta varor.
Speciellt banan, kaffe, vindruvor och choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar