onsdag 28 april 2010

Linfrö - giftigt?

Är linfrö giftigt? Ja, det kan det vara om du äter stora mängder. Linfrö innehåller höga halter av sk vätecyanid även kallad blåsyra, ett gift som kan ge allvarlig allmänsymptom (neurologiska symptom). Vilket beror på att cyanid förhindrar syre att utnyttjas av kroppens vävnader, genom att det blockerar ett enzym i den sk andningskedjan i våra celler. Dagsintaget rekommenderas till 2 msk. Den mängden ger ingen förgiftningsrisk. Ät hela linfrön inte krossade, eftersom de ger upphov till mindre cyanid. Plus att de härsknar inte lite lätt som krossat linfrö. Bra tips är att förvara linfrö i kylskåp när du öppnat förpackningen.
Risk för förgiftning kan uppstå vid ett intag av mer än 100 gram linfrö per dag (ca 10 matskedar). Håll dig till rekommenderat intag så behöver du inte bekymra dig om detta. Linfrö innehåller nyttiga fibrerna och fettsyrorna som du vill komma åt.
Själv använder jag endast hela linfrö i till exempel bakning, i gröt, på youghurt och i müsli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar