tisdag 27 april 2010

Socker i maten ökar farliga blodfettsnivåer

Personer som äter mycket tillsattt socker har också blodfettsnivåer som kan öka risken att drabbas av hjärtinfarkt, visar en ny tvärsnittsstudie utförd av forskare vid Emory University i Atlanta.
Det visade sig att hög konsumtion av tillsatt socker var kopplat till signifikant lägre nivåer av det nyttiga kolesterolet HDL och högre halter av triglycerider i blodet.
Forskarna fann också en korrelation mellan en hög konsumtion av tillsatt socker och höga nivåer av det ”onda” LDL-kolesterolet. Men detta samband gällde bara kvinnor.
Både låga nivåer av HDL-kolesterol och höga halter av triglycerider är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Forskarna anser därför att resultaten ger stöd åt att kostrekommendationer ska utformas för att minska konsumtionen av tillsatt socker.
Samtidigt påpekar de att fler studier behövs för att utreda hur detta påverkar blodfetterna på längre sikt.
Källa: Dagens Medicin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar