tisdag 3 maj 2011

Bra och dålig fibrer

Fiber myten säger att fibrer är bra för att sänka kolesterolet och minska risken för hjärtsjukdomar. Det är dock bara de gelbildande fibrerna, exempelvis vetekli, havregryn, linfrö som sänker det dåliga LDL-kolesterolet och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det har blivit en epidemi inom livsmedelsbranchen att stoppa fibrer i allt för att kunna marknadsföra varan som en nyttig hälsosam produkt. De flesta av de nya framställda isolerade fibrer, exempelvis inulin och oligofruktos, som tillsätts i processade livsmedel är lösliga men sänker inte kolesterolet. Vilket ofta används som ett argument i marknadsföringen av produkterna. Inulin är dessutom känd för att skapa gasbildning och många drabbas även av diarré.
Inulin och oligofruktos hittar du bland annat i müsli, frukostflingor, fryst färdig mat, bröd, bantingsdieter, smaksatta mejeriprodukter, kakor och glass. Läs på innehållsförteckningen så du går säker i fiber djungeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar