tisdag 24 maj 2011

BRIX värde

Tyvärr är det inte lika bra ställt med smaken och näringsinnehållet som med utseendet i våra grönsaksdiskar.
De flesta frukt- och grönsaker håller inte de internationella måtten när det gäller smak och näringsinnehåll. Du kanske har noterat att en tomat på semesterresan inte smakar likadant som en tomat köpt hemma i din matbutik. Man brukar mäta kvaliteten på frukt- och grönt genom ett värde som kallas BRIX.
Lågt BRIX värde kännetecknas av lågt näringsinnehåll och högt BRIX värde ofta av högre näringsinnehåll men det är inte självklart. Däremot sötare smak, vilket är ett tecken på att frukten eller grönsaken fått mogna på plats. När stjälken brutits av tillkommer inga nya mineraler. Det bästa är om vi kan förlänga att frukt- och grönt plockas av sin stjälk senare innan de transporteras.
BRIX värdet anger mängden lösliga ämnen i fruktsaften, som t ex fruktsocker, aminosyrer, vitaminer, proteiner och fibrer.
Frukt -och grönt i Sverige ligger mellan 2-4 i BRIX värde på en skala som mäter från 1-10. Där 10 är bästa kvalitet.

2 kommentarer:

  1. Visste väl det! Jag nästan aldrig frukt, folk undrar hur jag överlever! De tycker att jag borde få skörbjugg eller nåt :-)

    SvaraRadera
  2. Fruktens vitamin- och mineralinnehåll är överskattat rent generellt, grönsaker är mycket bättre. Och så slipper man mycket av fruktsockret. Skörbjugg kan orsakas av C-vitaminbrist och därför sägs det att man ska äta mycket apelsin, men broccoli innehåller lika mycket C-vitamin som apelsin, och paprika innehåller mer än dubbelt så mycket.

    SvaraRadera