onsdag 24 mars 2010

"Traditionella" kostråd förlägna

Hur är det möjligt att så många fortsätter ge förlägna kostråd som fungerade för över tjugo år sedan då våra matvanor såg helt annorlunda ut mot idag? Jag blir lika förvånad när någon på fullt allvar fortfarande tror att lightkost och lite av allt fungerar. Talar inte det metabola syndromet sitt tydliga språk? Eller är rädslan att bryta vanor och inarbetade kostråd större än att följa senare tids forskning?
Oblansen mellan omega-3 och omega-6 i bland annat margariner påverkar din vikt och hälsa.
Lightprodukter där man byter ut fett mot snabba kolhydrater - kombinationen fett och snabba kolhydrater har negativa effekter på din vikt, kolesterol och blodfetter.
Och tillsatser som kan ha allvarliga effekter på din hälsa ser du på svarta listan.
Svarta listan över tillsatser
• E620-E625, smakförstärkare, glutamat innehåller MSG
• Jästextrakt, innehåller MSG-glutamat
• Maltodextrin, innehåller MSG-glutamat
• Azofärger (godis och läkemedel)
• E127 (cocktailbär)
• E249-E250(nitrit i t ex skinka)
• E251-E252(nitrat i t ex korv)
• E284-E285 (kaviar)
• E320-E321 (potatispulver, kakmix, tuggumi, soppulver)
• E950, acusulfan, sötningsmedel (läsk, dessert, godis, glass, kakor, flingor, sylt)
• E951, aspartan- sötningsmedel(godis, läsk, glass, konditorivaror, frukostflingor, sylt, alkoläsk)
• E952, cyklamater- sötningsmeel (drycker, deserter, lättsockrat sylt och kosttillskott
MSG är ett nervgift som kan orsaka huvudvärk och yrsel. En smakförstärkare som dessutom har visat sig vara beroende framkallande och att det kan öka fetman med 175%. Förekommer ofta i pulversoppor och kryddor.
Framför VSBF-metoden -vanligt sund bond förnuft. Ät så naturlig mat du kan och som din kropp är gjord för.

2 kommentarer:

  1. Jättekonstigt skrivet! "många fortsätter ge förlägna(?) kostråd som fungerade för över tjugo år sedan" om de fungerade för 20 år sedan borde de väl fungera idag också?

    "Oblansen mellan omega-3 och omega-6 i bland annat margariner påverkar din vikt och hälsa" - Ja det kan kanske påverka hälsan men att säga att det påverkar vikten finns det inga evidens för.

    "Maltodextrin, innehåller MSG-glutamat" - nej det gör det inte, maltodextrin är sammankopplade kedjor av glukos och inget annat. (MSG står för MonoSodium Glutamat eller på svenska Natriumglutamat. Att säga MSG-glutamat blir lite fel)

    "Ökar fetman med 175%" - var har du hämtat dessa siffror, vore trevligt med referenser till påståendena

    SvaraRadera
  2. Hej Veronica,
    Kan hålla med om att det var lite otydligt skrivit. Innebörden är dock att våra moderna matvanor skiljer oss från de matvanor vi hade för 20 år sedan vilket gör att de kostråd vi fick då inte fungerar 2010. Det finns en mängd studier som visar på att obalansen mellan omega-3 och omega-6 påverkar vikten. Sök på nätet.
    Maltodextrin innehåller glutamat vilket innehåller MSG.
    Jag läste en studie som visade på att fetman hos den grupp som ätit MSG ökat i vikt med 175%. Jag skall tänka på att alltid ange källa till studier som gjorts framöver. Tack för feedback. Hälsningar Ewa

    SvaraRadera