måndag 15 mars 2010

Vi svenskar äter mest godis i världen

Svensken äter dubbelt så mycket godis jämfört med andra EU-länder. Inte undra på att vi blivit sockerberoende. Socker försätter aptitregleringen urspel och du äter mer än du skulle gjort om du inte ätit socker. Detta har förstås livsmedelsproducenterna hakat på och tillsätter socker i de mest oväntade matvaror. Smakförstärkare kallas det, vilket skitsnack. Är det för att matvarorna smakar så illa utan socker eller är det för att skapa ett beroende och ett missbruk? Socker triggar igång belöningssystemet i hjärnan. När vi levde som primater fanns det inget i naturen som var sött och giftigt. Vi har inte inbyggt några begränsningar när det gäller sött, och kolhydrater som är primärt bränsle för att utveckla våra hjärnor, tvärtom vårt signalsystem signalerar ät. Tillskillnad mot fett och protein där har vi inbyggt en begränsning som säger stopp och belägg nu räcker det. Jämför en biff på 400 gram och 4 hekto godis, vilket har du lättast att äta? vilket mättar bäst? vilket håller du dig mätt längst på? Biffen eller godiset?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar