måndag 8 mars 2010

Light inte lätt



I senare forskning kopplas hjärt-och kärlsjukdomar till metabola syndromet och ett överintag av fleromättade omega-6 fettsyror och inte till ett högt intag av mättat fett.
Lättmargariner innehåller 15 gånger mer omega-6 -fettsyror än omega-3-fettsyror. Båda dessa fettsyror är essentiella fettsyror, vilket innebär att de är livsnödvändiga. Vi kan bara få i oss dessa fettsyror via kosten. Rekommenderat intag mellan omega-3 och omega-6 är 1:2. Ändå rekommenderar Livsmedelsverket oss att äta lättmargariner.
Den dominerande omega-6-fettsyran är linolsyra, som är lättoxiderad i LDL (det onda kolesterolet) vilket är förklaringen till varför det är viktigt att minska överintaget med kost innehållande omega-6. Omega-3-fettsyror hjälper bland annat till att hämma inflammationer i kroppen och öka HDL (det goda kolesterolet). Därav den viktiga balansen mellan omega-3 och omega-6.
Att det är viktigt med balansen står även på Livsmedelsverkets hemsida. Hur tänker de då, när de rekommenderar lättmargariner?
Många konsumenter försöker också öka sitt intag av omega-3. Bland annat genom att köpa margarin, pasta, flingor och bröd som innehåller omega-3. De flesta förknippar omega-3 med nyttiga hälsoaspekter och vilseleds att köpa produkter som innehåller omega-3.
Vad som inte framgår på förpackningen är att det inte är den nyttiga omega-3-fettsyran med långa fettsyror, EPA och DHA som finns i t ex fet fisk som ingår utan omega-3-fettsyran från raps- och linfrö, ALA som inte ger samma skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Du behöver äta 25 kilo kokt pasta eller 311 knäckemackor om dagen för att du skall få i dig rekommenderat dagsintaget av omega-3, vilket motsvarar en liten sillbit.
Ät mer fet fisk och skippa lättmargarinerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar