onsdag 3 mars 2010

Livmedelsverket gör mig mörkrädd

Det känns som jag famlade i ett mörkt hål när jag häromdagen ringde upp Livsmedelsverket för att göra en kort intervju.

Just nu rasar debatten om fetterna och allt fler forskare, läkare och professorer går emot Livsmedelsverkets kostråd. I flertalet av landets skolor, dagis, sjukhus och inom äldrevården serveras i dag endast lättmargariner. De ansvariga i "köken" och de som sköter upphandlingarna hänvisar till Livsmedelsverkets rekommendationer

Övervikt, fetma och diabetesutvecklingen ökar snabbt i Sverige. De senaste årens forskning motsäger äldre forskning och visar nu att de naturliga och mättade fetterna inte är orsaken till vare sig ökade blodfetter, hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes-2 Trots de nya rapporterna ändrar Livsmedelsverket inte sina kostråd utan fortsätter att rekommendera lättmargarin och flytande margarin och oljor till stekning.

- De kostråd vi ger är baserade på vetenskapliga grunder, säger Åsa Brusgård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket. Hon hänvisar till de undersökningar som ligger till grund för Livsmedelsverkets rekommendationer som är framtagna 1998 för vuxna och 2003 för barn.
Det är oroväckande att så gamla kostråd får gälla. Det gör mig mörkrädd.

1 kommentar:

  1. De har ju börjat backa liite grann - säger att mättat fett inte är så jättefarligt. Men ändå råder de oss att inte äta det mättade fettet i större mängd än idag. Intaget måste vara "balanserat".

    Snacka om att de målat in sig i ett hörn...

    SvaraRadera